Kérdése van? Keressen minket bátran! +36709309591

Medence termék

A legfontosabb rendszeresen elvégzendő karbantartási műveletek az alábbiak:

Szkimmer vagy leszedő háló segítségével a víz felszínen úszó szennyeződések eltávolítása.

Kézi vagy robotporszívó segítségével a medence alján leülepedett szennyeződések megszüntetése.

Vízforgató használata a medencevíz átszűréséhez.

A szükséges vegyszerek beadagolása.

A vízkezelés fontos elemei:

  1. pH érték beállítás

  2. Víz fertőtlenítés (klórral vagy aktív oxigénnel)

  3. Algapusztítás

  4. Pelyhesítés

  5. Karbantartás

1. A víz pH értékének beállítása

A víz kémiai egyensúlya:

A fürdőmedence vize csak akkor lesz tiszta és átlátszó, ha az összetevők kémiai egyensúlyban vannak.

A pH-érték beállítása:

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát a túl magas pH okozza. A víz pH-értéke a víz savasságát vagy lúgosságát mutatja. Legelső lépés a kémhatások beállításai. A pH értéket egy 0-14 fokozatú skálán mérhetjük, amelyen a 7 a semleges érték. A medencék vizéhez megfelelő pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van.

Az ideális pH-érték 7,2-7,6:

Gyakran találkozhatunk medencéknél azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klór adagolás ellenére a víz zavarossá és algássá válik. A probléma okozója legtöbb esetben, a hibás pH-érték beállítása.

Nézzünk a pH beállító eszközöket!

Összlúgosság teljes alkálianyag-tartalom (TA)

Ez a víz pH ingadozással szembeni ellenálló-képessége.

Mikor beszélhetünk vízkeménységről:

A vízkeménységét a benne oldott kálciumsó és magnéziumsó határozza meg.Ha a víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, akkor beszélhetünk vízkövesedésről, amely a medence falán válhat ki, így károsítja medence csővezetékét, homokszűrőjét, vagy akár az egész gépészeti berendezést. A vízkő kiválása, vegyszerezéssel akadályozható meg.

2. Klórral vagy aktív oxigénnel való fertőtlenítés

Fertőtlenítés fogalma:

A mikroorganizmusok olyan kisméretű élőlények, melyek szabad szemmel nem láthatóak és  folyamatosan kerülnek a vízbe az eső, a szél és a fürdőző emberek által. A fertőtlenítés olyan eljárás, amely a medence vizébe került kórozók elpusztítására, fertőző képességük megszüntetésére, inaktiválására irányul. Védelmet nyújt, a mikroorganizmusokkal baktériumokkal, algákkal, gombákkal, és vírusokkal szemben. Így megakadályozható a vízben terjedő betegségeket esetleg fertőzések kialakulása.

medence szabad-klór tartalomnak annyinak kell lenni, ami igaz elpusztítja a kórokozókatviszont a fürdőzni vágyó személyek egészségére nem ártalmas. Az ideális szabad-klór tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Kisgyermekek és klór érzékenyek számára, ajánlott a sóbontóózonos illetve UV fényes berendezések használata.

Nézzünk a vízfertőtlenítő szereket!

3. Az algák kialakulásának megelőzése

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algaölőszer szintje a vízben jelentősen csökken, már fél nap is elég arra, hogy a medencében elszaporodjanak az algák. Ez teljes egészében megszüntethető sokkoló klórozással, mely során a klór szintet a 2-3 szorosára emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26 °C felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

A multitabletták tartalmazzák a klórt, algaölőt és pelyhesítőt is!

4. Pelyhesítés, kombinált illetve klórmentes vízkezelés

A szűrőtöltetnek jól meghatározható áteresztőképessége van, azaz léteznek olyan méretű szemcsék, amelyek keresztül tudnak haladni a szűrőn és ily módon nem távolíthatók el. A pelyhesítő szerek szerepe, hogy a fertőtlenítő és algamentesítő szerek által semlegesített szennyező anyagokat nagyobb pelyhekké alakítsák. Ezek a pelyhek viszont már akkorák, hogy fent tudnak akadni a szűrőben!

A multitabletták tartalmazzák a klórt, algaölőt és pelyhesítőt is!

5. Karbantartási eljárások

Alternatív víztisztítási módszerek

Sóbontó berendezések, más néven (Elektroklórozás):

berendezés automatikus és fenntartási költsége kedvezőA módszer előnyei közé tartozik, hogy elhagyhatjuk a klórozószerek alkalmazását. Mindezt sóval helyettesíthetjük, melynek koncentrációja a tenger sótartalmának csupán 5%-a. A lényege, hogy a szűrőbe beépített sóbontó cella által előállított klór végzi a fertőtlenítést. sókoncentráció így alacsony marad, ami a fürdőzőket sem fogja zavarni, és a fém alkatrészeket sem károsítja.

Előnyök:

Teljesen automata működés

Biztonságos, a klórozószer elhagyható

Az agresszív klór vegyületekkel nem találkozik a felhasználó

Nincs kötött klór a vízben, szagtalan és nem irritálja a szemet

Költséghatékony, öntisztító berendezés

Teljesen automatizált vízkezelő rendszer amely sóbontó készülékkel is könnyen integrálható

Ózongenerátoros vízkezelés:

Az ózongenerátor a levegő oxigén molekuláit alakítja át ózonná, melyet közvetlenül a medencevízébe juttat tovább. Ezek a molekulák a vízben feloldódnak és aktív oxigént szabadítanak fel, amely elpusztítja a baktériumokat , gombákat és vírusokat. Továbbá az gépészet mechanikai szűrőjét is tisztítja, így eltávolítja az olyan káros anyagokat mint a vas és a mangán.

Előnyei:

pH semleges

A víz keménységét a kívánt értékre csökkenti

A medence légterének levegőjétisztítja

Nem irritáló hatású

Környezet kímélő

UV fertőtlenítés:

A módszer lényege, hogy vegyszerezés nélkül az UV fény segítségével kezeli medence vizét, elpusztítva minden baktériumot, gombát, vírust és egyéb mikroorganizmust. Az UV lámpa szabad szemmel nem látható, (253,7 nm hullámhosszú UV-C) sugárzást bocsát ki. Az UV fény alkalmazásával jóval kevesebb hagyományos vegyszert kell alkalmaznunk, kiegészítő vízkezelésként pedig aktív oxigénes fertőtlenítést ajánlunk. Ezen eljárás a vízre és az emberi szervezetre negatív hatást nem gyakorol mert az egész egy zárt rendszerben történik. A lámpa tartós, élettartama 9000 üzemóra.

Előnyei:

Tiszta medencevíz

Biztonságos fertőtlenítési

Csökkenti a klór illetve más vegyszer használatát

Klórszag csökkentése

Környezetkímélő alternatív megoldás

További tippek felmerülő problémákra:

Ha a pH érték nem megfelelő:

Érdemes a pH értéket megmérni, mert a medence vizének mindig 7,2-7,6 között kell lennie, ha magasabb ennél az értéknél a klór, nem tudja kifejteni kellőképpen a hatását.

Nem megfelelő szabadklór-érték:

Itt is fontos a megfelelő érték beállítása, amelynek mindig 0,6-1,0 mg / l között kell lennie. Ha ez alatt van, akkor csökken vagy akár meg is szűnik a fertőtlenítés.

Nem megfelelő sokkoló klórozás:

Érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, és a klór tartalmát 3-5 mg/l-re emelni. Így elkerülhető az algák kialakulása.

Ha nem megfelelő szűrés:

Ebben az esetben a szűrő eltömődhet és vízkövesedhet. Szűrőbetétes berendezés alkalmazásánál cserélni kell betétet, homokszűrő berendezésnél nézze meg a nyomásmérőt, ha magas akkor

célszerű visszamosást végezni.

Ha nem megfelelő a szűrési idő:

Naponta minimum 2x4 órát kell üzemelnie a berendezésnekHa emelkedik a vízhőfok akkor növelni kell ezt az időtartamot, akár 2x7 órára / nap -ra.

A befúvok rossz beállítás:

A szűrő működése közben a medence vízének folyamatos mozgásban kell lennie. Az egyenletes vegyszer eloszlás érdekében a befúvókat úgy állítsa be, hogy hatékonyan keringtesse a medence vizét.

Kútvíz használata:

Első töltés után észrevehető jelenség hogy a víz bebarnul. Ennek a kiváltó oka hogy hogy a vízben lévő vas oxidálódik a klórral/aktív oxigénnel. Ennek a megszüntetését csak homokszűréssel tudjuk megszüntetni.

Túl sok szennyeződés a medence vízben:

Folyamatos tisztítás, szűrők és porszívók használatával. A használaton kívüli medencéket pedig ajánlott lefedni, így elkerülhető a belehulló szennyeződés.

Zavaros víz, nyálkás medence fal:

Ez az algásodás jele. Az algák szaporodásának megakadályozására algamentesítő folyadék rendszeres adagolása szükséges.

Érdes lerakódás a medence falán:

Vízkőképződéssel állunk szemben.

Ha kellemetlen a víz szaga:

A különböző szerves anyagok jelenlétét jelzi. A klór hatékonyságának növelése érdekében a pH-értéket állítsa be 7,2–7,6 közti értékre.

Allergizáló tényezők, bőr és szem irritáció :

A nagy illetve kis ph érték is egyaránt okozhat ilyen tüneteket. pH értéket állítsa be 7,2–7,6 közé.


51termék