A francia konyha fűszere. Erősen ánizs illatú, hidegtűrő növény.
Ez az egyik legelső zöld vitaminforrás. Zsenge levelei, hajtásai enyhén ánizsosak, kora tavaszi salátáknak különleges ízt ad. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Salátákat frissítünk, ízesítünk vele. Étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van.
Magassága 40-50 cm, de legfinomabb zsengén, amikor még csak 15-20 cm. Ősz elején vetve áttelel. Többször is vágható növény.
Gyógynövényként is használható; vértisztító, vízhajtó, étvágyjavító, gyógyító hatású a szülés utáni fájdalmakra.
A hűvös, nedves helyet szereti a turbolya. Jellegzetes illata megvédi a növényeket a levéltetvektől és a hangyáktól, saláta közé szórva védelmet nyújt a csigák ellen.
A turbolya kiváló levesekbe, szószokba, salátákba, tojásos ételekbe.
A Turbolya gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk. A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édes petrezselyemnek is nevezik.
A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
A Turbolya teája vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású.