Az aszkorbinsavval kezelt borok hosszabb tárolás után is megtartják üde, gyümölcsös jellegüket. Az aszkorbinsav említett hatásához nagymértékben hozzájárul a megfelelő kénessav szint jelenléte, mivel a két szer között szinergizmus alakul ki, ezáltal az oxidáció elleni védelem még hatékonyabb. A kezelés során a szabad kénessav tartalmat legalább 25 mg/liter szinten célszerű tartani.
Figyelmeztetés:
A szabad kénessav tartalom mérésekor figyelembe kell venni az aszkorbinsav mennyiségét, tehát olyan módszert kell alkalmazni, ahol a két anyagot külön-külön határozzuk meg!
Alkalmazása:
Az aszkorbinsav alkalmazása előtt célszerű elő kísérleteket végezni, mert az engedélyezett mennyiség kisebb hányada is hozhat megfelelő eredményt. Az előzetesen megállapított mennyiségű aszkorbinsavat 15-20-szoros mennyiségű borban oldjuk fel, majd intenzív keverés mellett adjuk a teljes bormennyiséghez! Gondoskodjunk a teljes egalizálásról! Az aszkorbinsavval való kezelést nem sokkal a palackozás előtt végezzük el és a palackozásig kerüljük az oxigénnel történő további érintkezést!